Hopp til innhold

#tallpåting: alkohol og morsmelk

EDIT: Alle konklusjoner i dette innlegget er riktige, men utregningen er ikke helt korrekt, blant annet fordi jeg har regnet som at alkohol (etanol) har samme tetthet som vann - noe som er feil. De faktiske tallene blir derfor noe annerledes, men ikke sånn at det har noe å si for konklusjonen(e), altså. Oppdateringsinnlegg med helt riktige tall kommer i morgen ♥


Jeg starter gjerne med å innrømme at jeg har et liberalt forhold til alkohol og barn, og det er det nok to hovedgrunner til:

 1. Gode opplevelser fra da jeg selv var barn. Jeg har kun opplevd alkohol som et hyggelig tegn, og det har aldri vært sånn at jeg har tenkt at dette hadde vært bedre om de voksne ikke hadde vin. Famile, vin og god mat gir for meg bare masse gode minner, og sånn ønsker jeg å ha det videre i mitt eget familieliv.
 2. "Realisten" i meg. På generelt grunnlag; ja, man kan forandre seg når man drikker, akkurat som man forandrer seg når man er veldig glad, redd, lei seg, osv - jeg klarer ikke å se at det skal være en verre opplevelse for et barn at man er bittelitt endret på grunn av små mengder alkohol enn alle de andre tingene som gjør at du forandrer personlighet (dette hørte jeg også en psykolog snakke om på radio en gang, og jeg skulle virkelig ønske jeg kunne huske hvem dette var...noen som kan hjelpe meg?) Jeg snakker nå selvsgat ikke å være "dritings", men den lille endringen som skjer av ett-tre glass vin som drikkes over tid. Ja, mennesker har forskjellig humør og personlighet på grunn av forskjellige ting i livet - det blir ikke mer eller mindre farlig om det er alkohol eller stor sorg som gjør det... Så, på mer "spesielt" grunnlag, for det denne bloggposten egentlig handler om; når du regner på hvilke mengder alkohol en baby kan få i seg ved å bli ammet gir det ingen mening at dette kan ha noe å si.

Det er alltid gøy å se hva dere som følger meg på Instagram (hvis du ikke allerede gjør det, følg meg gjerne på sunnivarose) mener, og etter at jeg spurte om alkohol og amming før i dag ser resultatet slik ut:

Denne sesongen har Folkeopplysningen laget "kort fortalt"-episoder, der de tar for seg én enkelt problemstilling på ca 5 minutter. I går kom jeg iver DENNE snutten, der Andreas og co ser på amming og alkohol...

Konklusjonen fra Folkeopplysningen er kort og godt: Nei, det er ikke farlig for babyen om det er alkohol i blodet, som igjen betyr alkohol i melken, selv om den blir ammet. Det er ingen forskning som støtter at det er farlig, og når du ser hvor små mengder det er snakk om at en baby kan få i seg så kan man ganske lett gjette seg frem til at konklusjonen er det den er.

Jeg må bare si at jeg ELSKER at de har laget denne episoden, og håper den blir sendt rundt på alle mulige baby/kvinne/mammaforum ♥


Men for å regne litt på det, da - sette tall på det, liksom, så blir det seende sånn ut:

 • Hvis vi starter med 1 flaske vin med 15% alkohol, og du drikker 2 glass. Én vinflaske har 5 glass i seg, så 2/5 av 7.5 dl blir 3 dl vin.
 • For å finne den total mengden alkohol du da får i kroppen tar du 15% av 3 dl: 3dl*15/100 = 0.45 dl alkohol totalt inn i kroppen. (Nå lager jeg et teoretisk høyeste alkoholnivå du overhodet kan få, ved å anta at glassene går inn i kroppen i én slurk, og alt blir tatt opp med én eneste gang. Når vi tar hensyn til både forbrenning pluss det at man ikke kan drikke så raskt så vil andelen alkohol i blodet, og dermed melken, bli lavere, men dette blir altså et absolutt maksimum).
 • 0.45 dl er det samme som 0.045 liter, som er det samme som 0.045 kg. Hvis moren veier 70 kg så betyr det at mor har 0.045kg/70kg*100 = 0.06% alkohol i kroppen (eller, som vi gjerne kaller det: 0.6 i promille). Det betyr at 0.06% av melken også er alkohol.
 • Hvis babyen da drikker 100 ml og veier 4 kg - hvor mye alkohol får den i seg? 0.06% av 100 ml blir 100ml/100*0.06% = 0.06 ml alkohol, totalt.
 • 0.06 ml er det samme som 0.00006 liter, som er det samme som 0.00006 kg. 0.00006 kg på 4 kg (babyens totale vekt, altså) er 0.00006kg/4kg*100 = 0.0015% som er det samme som 0.015 i promille.

Jeg har med vilje brukt litt andre tall enn i Folkeopplysningen; jeg har sett på det å drikke to glass, som jeg tenker at det faktisk går an å se for seg at man gjør, selv om man ammer. Det var i alle fall det jeg gjorde 🙂

Som legen i videoen sier: Det er ingen biologisk betydning å snakke om en promille på 0.05, og dermed selvsagt heller ikke en promille på 0.015 - det har absolutt null å si! Og dette er altså et teoretisk maksimum, fordi du kan ikke drikke så raskt selv om du prøver, og det relevante her blir jo å se hva mor faktisk kan tenke seg å gjøre. For min del ville jeg antageligvis ha brukt ca en time per glass, og det ville ha skjedd sammen med mat (jeg er veldig glad i ta meg et glass vin til vanlig, men med spedbarn er det ikke det å sitte og drikke vin sånn for seg selv som frister mest), da blir det lavere promille i meg både fordi jeg forbrenner en del mens jeg drikker, pluss at maten gjør at ikke all alkoholen blir tatt opp i kroppen 🙂

Så er det selvsagt deilig å høre at forskningen ikke finner at det er farlig heller ♥


Jeg regnet selv på dette da jeg ammet Alexandra, og kom frem til at det kan faktisk ikke stemme at det er farlig å amme med alkohol i blodet - og den eneste konklusjonen jeg kunne forstå var at det å si at man ikke skal gjøre det er en dårlig måte å informere foreldre om at man ikke skal være alkoholpåvirket og ta seg av spedbarn. Ekstremt ugrei måte å gjøre det på: For det første så legger du hele ansvaret over på mor, med en LØGN. Så, hvis det virkelig er krise at omsorgspersonen har tatt et glass vin så er det jo dumt å pakke dette inn i en løgn om amming, fordi det "fritar" jo de som ikke ammer...;)

 

Det er selvsagt helt greit for meg at man har lyst til å la være å drikke når man har liten baby, men jeg blir provosert over lyvingen; og at det dyttes over som kvinners ansvar. Man få litt følelsen av at ja, men dette er det jo alltid kvinner som har gjort, så vi bare finner på noe så de fortsetter med det. Kanskje ikke helt bevisst, men jeg føler meg nesten overbevist om det ligger noe der i grunnen.

Også er det selvsagt en ekkel infantilisering av foreldre, og spesielt kvinner, der: Men, vi må si noe så de blir skremt fra å gjøre det, fordi hvis vi forteller hvordan ting egentlig er så får vi sikkert masse ulykker... Det er ikke greit å behandle (voksne) folk på den måten. Dessuten kan det være med på å gjøre at man mister tilliten til de rådene som kommer fra helsemyndigheten, feks. Når jeg vet at man finner på ting som ikke er sant gjør jo det at jeg også vil ta andre ting som sies med en stor klype salt. Det er jo litt dumt 🙁


Beregningen jeg har gjort er forresten like sann uansett om det er lenge siden du har drukket eller ikke, for selv om du kanskje opplever "sterkere promille" når det er lenge siden sist, så blir det ikke mer alkohol i vinglasset/ølen, og du får dermed ikke en større andel alkohol i blodet.

 

8 kommentarer til “#tallpåting: alkohol og morsmelk

 1. Biolog

  Helt enig med deg at det er mye mer realistisk å regne på ett glass vin (eller to), enn det å drikke seg full. Jeg synes Folkeopplysningen tok en litt "feig" tilnærming der, så de lett kunne konkludere med at barn og alkohol uansett ikke hører sammen. Det er stor forskjell på å nyte et glass vin til fredagstacoen og det å ta et spedbarn med på fest. Jeg leste selv den danske review-artikkelen da jeg fikk mitt første barn i 2016, og har siden den gang syntes det er hårreisende at dette rådet opprettholdes uten vitenskapelig grunn. Skremselspropaganda! Anbefal gjerne moderasjon i forhold til alkohol og spedbarn, men da på lik måte ovenfor både mor og far.

  Svar
  1. Sunniva

   Ja, enig i at de var litt "feige" der - jeg syns greia med at man ABSOLUTT IKKE KAN DRIKKE MED BARN er rimelig hysterisk...jeg er i alle fall vant med at alkohol bare er en hyggelig og fin ting 🙂
   Helt hårreisende at de har helseanbefalinger som ikke har vitenskapelig grunn, ja - det lukter moralisme, eller et eller annet.

   Svar
 2. Helene

  Syns det er utrolig morsomt at du tar opp dette! Jeg studerer ernæring på Universitetet, og vi lærte faktisk litt om dette i et fag. I følge foreleseren vil morsmelken egentlig bare bli som Kefir dersom man drikker alkohol og så ammer, ettersom Kefir tydeligvis kan inneholde 1% etanol! Haha. Så grunnen til at det frarådes å drikke alkohol mens man ammer er, som du sier, mest for at man ikke skal ta seg av barna hvis man har drukket mye. Gøy at du tar det opp!

  Svar
  1. Sunniva

   Tusen takk fore hyggelig kommentar!
   Helt greit at man skal være forsiktig med å drikke når man skal ta seg av barn, men da må man jo være ærlig om det...og det virker som om vi er enige 🙂

   Svar
 3. Line

  Veldig fint med noen tall på dette! Det er så mange regler og meninger som folk og fagfolk går rundt og forteller gravide og ammende om at man kan bli helt svimmel... Kom på en TED-talk jeg så, når jeg leste dette. «The lies we tell pregnant women» med Sofia Jawed-Wessel. Det er studier som sier andre ting om akkurat det med alkohol og graviditet enn det hun sier i denne talken, men ellers synes jeg hun sier veldig mye lurt!

  https://youtu.be/zU-5GcqzHNM

  Svar
  1. Sunniva

   Så hyggelig å høre at du setter pris på innlegget! Skal sjekke ut foredraget - det er i alle fall ingen tvil om at "vi" forteller mange løgner til gravide, og det gjør meg så sint og oppgitt :/

   Svar
 4. Jonas

  Man må beregne promillen ut fra blod masse og ikke total kropsmasse. Et gjennomsnitts meneske har 5 liter blod. Gjennomsnitts tetthet for blod er 1060kg / m^3. Så promillen blir 14 ganger høyere en regnestykket ditt.

  Svar
  1. Sunniva

   Det stemmer at jeg har gjort feil med å dele på hele massen - derfor jeg har lagt inn en EDIT på toppen - men det er ikke riktig at du kun skal dele på blodmassen heller...jeg har skrevet et oppdateringsinnlegg her: https://sunnivarose.no/2018/10/11/kjemiker-er-du-ikke-sunniva/ (hadde du hatt rett i at promillen ble 14 ganger så høy som det jeg har regnet ut så hadde det betydd at du fikk en promille på mer enn 8 av å styrte to vinglass - altså du er død før du i det hele tatt er ferdig...;) )

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *