Hopp til innhold

Jeg elsker kjemikalier! (Topp fem)

Jeg må bare beklage mitt fravær her om dagen, og jeg kan dessverre ikke love at det blir så veldig mye bedre de neste dagene - selv om gjerne skulle ønske det ikke var sånn.

På fredag hadde vi innspilling av to temaer med LØRN etter hverandre: Blockchain og FinTech, og jeg gjennomførte vel noe sånt som 10 samtaler i løpet av dagen (vi har spitl inn 75 episoder nå!). Bildet over fra samtalen med Lasse Meholm, som prøvde å lære meg mer om hva som egentlig er greai med blockchain-teknologien, og jeg tror jeg begynner å forstå en del nå 😉 Da jeg var ferdig rundt 16:30 var jeg helt fullstendig kjørt i hodet, men det var bare å sette nesen mot Skillebekk og Vibeke, for vi måtte forberede oss til lørdagen. I går (lørdagen) var nemlig Vibeke og jeg i Stavanger, der vi begge to holdt foredrag på DNB sitt kvinne-arrangement We Run The World. Det var veldig gøy, og ekstra stas å bli introdusert av Lisa Tønne, som var konferansier (jeg er jo ordentlig fan av Tusvik og Tønne, og syns de begge to er morsomme, poengterte og smarte).

Nå er jeg hjemme igjen; i alle fall blir det én natt sammen med Anders, før jeg hopper på flyet til Ålesund. Der blir jeg til onsdag, for jeg skal lede Verftskonferansen. Da skal jeg også snakke om hvordan jeg elsker kjemikalier, og dagen i dag, etter at jeg kom hjem, har gått til å lage dette foredraget. Mine topp 5 kjemikalier er (tror jeg):

  • H2O (denne regner jeg med alle kjenner igjen som vann 😉 )
  • C2H6(etanol - eller "drikkealkohol" 😀 )
  • C10H12N2(serotonin - også kjent som lykke)
  • C43H66N12O12S(oxytosin - også kjent som kjærlighet/sex/fødselshormonet ♥ eller, som jeg lurer på om jeg skal kalle det; artens overlevelseshormon)
  • C8H10N4O(koffein - som jeg regner med ikke trenger noen lengre introduksjon 😛 )

Av disse fem tror jeg jeg kommer til å være litt ekstra svak for C8H10N4O2 den neste uken. Er det ikke gøy at alle disse stoffene - eller, kjemikaliene - har ca de samme ingrediensene alle sammen? Hydrogen og oksygen, karbon, nitrogen, pluss oksytosin - som er et ganske stort molekyl - som har med seg to svovleatomer i tillegg. Det er liksom så enkelt, og så avansert på samme tid...

Jeg er forresten også ganske svak for O2, så det er mulig den må få komme med som en slags liten bonus 😉


Jeg kommer hjem igjen til Oslo onsdags kveld, og så blir det en dagstur til Trondheim og NTNU på torsdag, der jeg skal snakke på Teknologiuka. Krysser fingrene for at jeg klarer å inspirere noen til å velge realfag og teknologi videre - se de muligheten som ligger i disse fagene; hvis man ønsker å være med å gjøre verden til et bedre sted, for eksempel ♥

På fredag er det en ny LØRN-dag, med 3D-print som tema. Og sånn går dagene, eller ukene 😛

Det er kjempegøy å ha mye å gjøre (jeg er jo ikke mindre innbilsk enn at jeg syns det er stas å være populær), men døgnet får jo ikke flere timer, så hvis jeg er litt fraværende vet dere altså grunnen. I går var jeg feks en lang stund helt sikker på at det var mandag - det var litt rart... Håper dere forstår ♥

2 kommentarer til “Jeg elsker kjemikalier! (Topp fem)

  1. Harald

    Det er vel dopamin (C₈H₁₁NO₂) som skaper lykkefølelsen, og oksytocinet virker gjennom å utskille ut dopanin når hjernen tenker på noen en elsker?

    Uten klorofyll ville det verken vært blå himmel eller dyr på jorda, så det er i hvert fall på min ynglingskjemikalieliste.

    Svar
    1. Sunniva

      Hvis vi skal være pirkete (og det skal vi jo ofte 🙂 ), så er det vel ikke bare ett hormon som kan kalles lykke-hormonet, antar jeg. (Jeg skal ikke late som om det er mitt ekspertområde!).
      Dopamin er absolutt også et fint molekyl, og enig i dine argumenter rundt klorofyll 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *