Hopp til innhold

Hva er greia med jod-tabletter?

Hei fine, jeg har skjønt at jeg er nødt til å ta opp dette med jod-tabletter, for nå er det ganske mange som har spurt om temaet. (Skroll ned til oppsummeringen nederst i innlegget hvis du ikke gidder/orker/har tid til å lese alt 😀 )

Jeg gjorde en liten undersøkelse på Instagram i går, og resultatet ble slik:

De fleste (av mine følgere på Instagram, som kanskje ikke er et representativt utvalg av Norges befolkning 😛 ) har altså ikke tenkt å kjøpe seg jod-tabletter, men når 19% svarer JA! Så betyr det at hver 5. person av de som har svart på den lille miniundersøkelsen tenker at dette er noe de egentlig må ha hjemme...

 

Aller først, dette er det flere som spør meg om:

Kommer du til å kjøpe jod-tabletter for å ha hjemme? Svaret er et helt klart NEI.

Er det ikke bare salt? Nei, jod-tabletter er IKKE salt med jod, eller andre produkter med tilsatt jod (det fins jod i flere type kosttilskudd/"multivitaminer"). Jod-tabletter er en egen type tablett, som man nå får kjøpt reseptfritt på apoteket, som inneholder mer eller mindre rent jod.

 

Så, for å gå litt mer i dybden:

Mange har kanskje hørt om jod-tabletter i forbindelse med radioaktive utslipp (atomulykker), og at jod-tabletter må man ta for å beskytte seg selv mot dette. Dette er en sannhet med modifikasjoner: Jod-tabletter kan kun beskytte deg mot radioaktivt jod, hvis du har en jodmangel (mangel på vanlig, ikke-radioaktivt jod) når du blir utsatt for radioaktivt jod.

Altså, jod-tabletter inneholder vanlig, ikke-radioaktivt jod. Jod er et sporstoff som vi trenger, og som vi får i oss gjennom maten vi spiser 🙂 Kroppen ser ikke forskjell på radioaktivt eller ikke-radioaktivt jod – den «ser» bare jod, og enten det er radioaktivt eller ikke vil den ta det til seg på samme måte. Hvis kroppen mangler jod tar den til seg det den får tak i. Jod er altså et stoff kroppen trenger (derfor tar den det opp når den får det i seg), og hvis du har for lite jod i kroppen blir den «glad» når den plutselig får masse radioaktivt jod, og suger dette til seg.

Radioaktivt jod kan gi kreft i skjoldbruskkjertelen (det er denne som tar opp jod) – hvis du i utgangspunktet mangler jod. Hvis du ikke mangler jod vil ikke kroppen ta opp radioaktivt jod selv om den blir utsatt for det. Hvis du mangler jod, og du plutselig blir utsatt for radioaktivt jod vil kroppen ta opp dette, og det vil gå til skjoldbruskkjerteln og sitte der og bestråle den.

Poenget med jod-tabletter er at de kan fylle opp skjoldbruskkjertelen med ikke-radioaktivt jod, sånn at det ikke er plass til det radioaktivet jodet som den eventuelt blir utsatt for. Nok ikke-radioaktivt jod beskytter mot radioaktivt jod – enkelt og greit, egentlig 🙂

Hvis du ikke mangler jod har du ikke noe behov for jod-tabletter selv om det skulle skje et (stort) radioaktivt utslipp. Og det å mangle jod er ikke så bra i utgangspunktet, så du bør jo heller starte med å ha et kosthold som gjør at du IKKE mangler jod, enn å slå deg til ro med jod-magngel, og fylle opp medisinskapet ditt med jod-tabletter. Hvis du sørger for å ikke ha jod-mangel – som du definitivt bør jobbe for å ikke ha (spesielt hvis du har planer om å bli, eller allerede er, gravid, siden jod-mangel er negativt for hjerneutviklingen til fosteret) - så er jod-tabletter helt meningsløst, selv om det skulle komme et stort radioaktivt utslipp som regner ned over oss. Sannsynligheten for at du får helseskader fordi du har et kosthold som gjør at du mangler jod er mye større enn sannsynligheten for at du blir utsatt for radioaktivt jod fra en atomulykke.

 

En annen ting er at hvis det kommer en sky med radioaktivt utslipp – også jod – som regner ned over oss, slik at det radioaktive jodet går inn i næringskjeden, så vil jeg jo tro at myndighetene gir beskjed om feks ikke drikke melk de to ukene (ca) det tar før det radioaktive jodet er borte, samtidig som de gir beskjed om å ta jod-tabletter. Hvis man da både har jod-mangel og ikke har kjøpt seg jod-tabletter så får man la være å spise mat som har mye jod i seg.

Når jeg sier radioaktivt utslipp her så snakker jeg om ALVORLIG ULYKKE i kjernekraftverk, altså - type Tsjernobyl. Og dette har ingenting å gjøre med lagring av avfall, for radiaoktivt jod (sånn som det er snakk om her) har så kort halveringstid at det er ferskvare. Brensel som er klar for lagring har ikke noe mer radioaktivt jod i seg lenger.

 

 

Oppsummert:

 1. Jod-tabletter er tabletter av rent jod (en ren jod-forbindelse), ikke salt tilsatt jod eller multivitaminer/kosttilskudd som også har jod i seg.
 2. Jod-tabletter beskytter bare mot radioaktivt jod (og ingen andre radioaktive stoffer).
 3. Alle trenger jod hele tiden, spesielt gravide.
 4. Sørg for å få i deg nok jod (ja, salt med tilsatt jod er én måte å få i seg mer jod 🙂 ) alltid, ikke bare når atomulykken rammer 😉

 

 

PS: husk «Sunniva Svarer» på Facebook kl 20 i kveld ♥

11 kommentarer til “Hva er greia med jod-tabletter?

 1. Camilla

  Takk for oppklarende innlegg:D
  Kunne du kanskje skrevet noe om hva du synes om debatten ang barn på sosiale medier/blogg og spons? Du har jo barn selv, men viser henne sjelden, og ikke i kommersielle sammenhenger, ettersom bloggen din er mer faglig.

  Svar
  1. Sunniva

   Takk for hyggelig kommentar, og fint forslag! Jeg kan absolutt tenke meg å skrive noen ord om det, så følg med fremover 🙂

   Svar
 2. Jan Sigurd Blackstad

  Som fysiolog stusser jeg litt på noe av det du skriver. Vi bruker for eksempel behandling med radioaktivt jod for å ødelegge cellene i skjoldbruskkjertelen hos mennesker med høyt stoffskifte (hypertyreose) og kreft. Om det hadde vært slik at kjertelen ved normalt kosthold ikke hadde tatt til seg mer jod ville denne behandlingen vært ubrukelig for de aller fleste pasienter. Det er ikke tilfellet. Det er faktisk en meget virkningsfull metode. Altså tar kjertlen opp jod selv ved et normalt kosthold der pasienten har tilstrekkelig med jod, også da jodet i kjertlen skilles ut og nytt slippes til i løpet av få dager. Poenget med tablettene er å mette kroppen med jod en kort periode (noe som ikke skjer ved vanlig kosthold).

  Et kosthold der kjertelen er konstant mettet tror jeg er lite sunt (dog er det en noe subjektiv vurdering da det er vanskelig å måle hvor mye jod man har i kjertlen til enhver tid).

  Mener derfor at rådene du gir her ikke er helt i tråd med kroppens biologi, men enig i at faren statistisk sett er lav for at man noen gang skal få bruke for disse tablettene. Om det skulle skje en ulykke er det derimot ikke så dumt å ha et brett liggende.

  Svar
  1. Lars

   Hei Jan Sigurd Blackstad.

   Det du skriver her er feil. Ved kreftbehandling og bruk av radioaktivt jod så må pasienten spise jodfattig kost i opptil to uker før behandlingen starter, samme dag og dagen etter. Om pasienten har normale jodverdier i kroppen fra før vil ikke jodbehandlingen fungere, siden skjoldbruskkjertelen allerede er mettet på jod.

   Matvarer man får beskjed om å unngå er blant annet: egg, melk, salt med tilsatt jod, havsalt, sjømat, meieriprodukter, tofu, kosttilskudd m jod, hvalbiff mm.

   Det Sunniva skriver her er altså korrekt.

   Svar
  1. Olga Hilma Andrine

   Hei Kent! Bare hold kjeft. Jeg ser du har minimalt med erfaring her du skriver, det er ikke mulig å ha en doktorgrad på 10k! Gå å legg deg. Jeg har gått på jodtabeletter i flere måneder og jeg merker allerede en forandring på øyenvippene mine. Jeg føler meg ekstremt radioaktiv, og jeg ønsker ikke dine dumme kommentarer. Snakkes.

   Svar
   1. team jan

    her må jeg si meg uenig Olga. selv har jeg faktisk en doktorgrad på 30k og det du skriver er maksimalt feil. jeg merker at du er ikke er et intelligent individ, og du bør slutte med jod tabletter med en gang!

    Svar
 3. arid

  Hei alle! Vil bare minne dere på at dette er en diskusjon om Jod, det er ingen grunn til å si sårende ting om andre. Du vet aldri hva personen på andre siden av skjermen tenker på eller går gjennom. Selv om vi er uenige, kan vi være respektfulle. Du vet ikke hvordan de andre har det hjemme.

  Hilsen Arid

  Svar
 4. Sol

  Man burde ikke uttale seg om ting man ikke har greie på. Alle som ikke tar tilstrekkelig tilskudd av jod (riktig balansert mellom jod og kaliumjodid (= Lugol's løsning)) har for lite jod. Jodstatus måles "enkelt" med en 24h døgnurintest, hvilket vil bekrefte denne påstanden.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *