Hopp til innhold

6 grunner til å programmere

Neste uke skal jeg holde foredrag om programmering i skolen, og hvorfor det er superviktig for ALLE å lære seg - ikke bare de som tilfeldigvis blir introdusert for det av hvem-vet-hvilken grunn. Så langt har jeg formulert 6 grunner 🙂

1. Programmering er en skill i seg selv, som vil blir viktigere og viktigere - i flere og flere typer jobber. Da vi intervjuet professor Malcolm Langford i LØRN, feks, nevnte han at snart burde vi (samfunnet) ha jurister med kompetanse innenfor både jus (selvsagt - eller blir du vel strengt tatt en ikke så fryktelig god jurist 😛 ) og programmering. Mener han sa at så mange som 30% av juristene burde ha en sånn type dobbeltkompetanse...(?)

2. Å bli en problemløser. Programmering handler om å ta et problem, bryte det ned i de minste bitene, finne et mønster, og så bygge det opp igjen. Nå har det også kommet en ganske stor studie som konkluderer med at det å jobbe med programmering kan gjøre deg til en god problemløser i andre typer fag også.

3. Logisk trening. Når du programmerer må du forklare et problem til verdens "dummeste person" - datamskinen. Den er 100% logisk, men den gjør kun det den får beskjed om. Det den får beskjed om gjør den riktignok nøyaktig på den måten den får beskjed om, så du får virkelig jobbet med å bygge opp logiske ressonnementer selv. Og bare tenk på det; for å kunne forklare noe til andre, må du virkelig forstå det selv - å programmere er å både tenke og å forstå 🙂

4. Forstå den "digitale verden". For å skjønne hvilken potensiell makt og muligheter som ligger i de store datamengdene som er tilgjengelig der ute, trenger man en grunnleggende forståelse for programmering - mener jeg. Å bare messe om "ikke del x, y, og z på nett" mener jeg blir litt som å messe om å ikke ha sex før ekteskap... Å jobbe skikkelig med dette, ved programmering, får man på en måte "seksualundervisning" - som er en mye bedre medisin enn "avhold". (Og ikke snakk om "digital innfødte"; selv om du er god til å google, og vant til alt skjer på apper på en eller annen touch-skjerm-device, får du ikke en forsteålse for hva som ligger bak.)

5. Like muligheter. Det å kunne programmere kommer til å bli viktigere og viktigere, i flere og flere fagfelt, og det blir et skille mellom de som kan programmere, og de som ikke kan det. Her har de gutta (eller jentene - men det er en mye større andel gutter) som har sittet på rommet sitt og programmert fra de var små en absurd KJEMPEFORDEL...!

6. Generelt hjernetrim 🙂 Det slo meg da jeg holdt programmeringsworkshopen på Innovasjonsfestivalen forrige uke, at det å drive med programmeringsoppgaver virkelig er hjernetrim...og det er det jo mange som kjøper bøker for hjernetrim, og jobber med apps og puzzles - programmer og slå to fluer i én smekk: Du lærer noe nyttig OG trener hjerne i samme slengen (kanskje du til og med syns det blir ganske gøy etterhvert 😉 ).


Nå er vi på vei til Thanksgiving-middag hos Bjørn. Gleder meg til å møte masse nye, spennende mennesker - vi blir visst rundt 60 stykker (de fleste med v eldig forskjellig bakgrunn), så det kan bli spennende!

 

6 kommentarer til “6 grunner til å programmere

 1. Astrid

  Jeg er helt enig med deg, selv om jeg ikke kan programmere (enda). Har store planer om å lære når jeg blir ferdig med erfaringsbasert master jeg holder på med for øyeblikket. Tips til gode læringsressurser på nett?

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Astrid! Det er veldig lurt å lære seg programmering - jeg skal skive et nytt innlegg veldig snart med tips til hva man kan gjøre hvis man er helt nybegynner. Følg med 🙂

   Svar
 2. Anna

  Jeg har veldig lyst å lære meg å programmere! I likhet med Astrid trenger jeg også noen tips til læringsressurser på nett (kan ingenting om programmering fra før av, hehe).

  Svar
 3. Camilla

  Jeg synes det virker veldig interessant å lære mer om dette, og lære meg hvordan det gjøres! Jeg synes det er vanskelig å se for seg hvordan datamaskiner egentlig virker, og hva som må til for at man skal kunne bruke den som man gjør. Er koding og programmering det samme?:P

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Camilla! Så bra at du vil lære mer om dette 😀
   Koding er det samme som programmering. Jeg er ikke så glad i ordet koding, fordi det får det hele til å høres så mystisk ut ("snakke i kode", liksom), men mange bruker jo det ordet, så greit å vite hva det er snakk om 🙂
   Jeg kommer til å skrive et innlegg med tips om noen dager.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *