Hopp til innhold

Fysikk + Medisin = Sant!

Jeg syns alle burde tenke litt på hvor mye fysikk det er i medisin, og hvor kort medsineren på mange måter ville være uten fysikeren.
For meg ligger selvsagt kjernefysikken, og dermed nukleærmedisinen, mitt hjerte nærmest <3. Tenk at hver gang du tar et røntgenbilde så er dette kjernefysikk i praksis - så når korttenkte mennesker sier at de ikke syns vi burde drive med forskning på kjernefysikk så er dette veldig dumt og trist, egentlig...:(

Röntgen tok bilde av hånden til sin kone - det første medisinske røntgen-bildet! Fysikk + Medisin = Sant <3

Wilhelm Conrad Röntgen oppdaget strålingen som på mange språk fikk hans navn i 1895, og det tok veldig kort tid fra oppdagelsen var gjort til den ble anvendt i medisinen. Tenk at før denne oppdagelsen så var eneste måte å se inn i kroppen faktisk ved å skjære opp...! Dette revolusjonerte medisinen.
Et annet eksempel jeg bare mååå dra frem er strålebehandling av kreft - og her bruker man faktisk også røntgen-stråling, men med høyere energi. I en del andre land bruker man også feks protoner til å behandle en del krefttyper, men det gjør vi ikke i Norge, enda det burde vi!!! 🙁


I går var søteste Charlotte <3 ferdig med sin foreldrepermisjon til skjønneste Kristiane, og hun tok fatt på sitt doktorgradsarbeid i medisin igjen. Hun er bare min favorittmedisiner, altså!! Gleder meg masse til vi kan ta oss kaffepauser sammen igjen, for vi er jo fysikk og medisin i skjønn forening XD

5 kommentarer til “Fysikk + Medisin = Sant!

 1. Charlotte

  Kaffe er best! Da stråler man av energi etterpå. 😉

  Man kan forresten også bruke stråling til å se på andre ting enn skjelettet. Feks kan man be pasienter drikke eller spise matvarer tilsatt en dæsj radioaktive atomer, legge dem under et stort kamera som oppdager strålingen, og så se hvor fort maten tømmer seg fra magesekken eller tarmen. Eller man kan gi andre radioaktivt merkede stoffer som feks jod, for å se hvor stor aktivitet det er i ulike deler av kroppen. Jod går rett til skoldbrusk-kjertelen, så hvis man spiser radioaktivt merket jod kan man se aktiviteten der.

  I medisin er man alltid veldig nøye med å gi så lite radioaktiv stråling som mulig, og generelt er det veldig lite stråling man får fra slike undersøkelser. Man skal jo leve lenge! En flytur tur/retur New York gir i mange tilfeller mer stråledose.
  Sunniva har jobbet i strålevernet, og der passer man nøye på hvor mye stråling som tillates til både medisinsk bruk og dagligdagse ting som stråling i solariumer og slikt. Tenk det, det er masse stråler i sola også.
  Fysikk og medisin er gøy! Jeg er glad vi har dere fysikere. xox 🙂

  Svar
 2. Anonym

  Jeg har hørt en teori om at hvis fysikk fikk en større plass i skolemedisinen, at hvis fysikere og medisinere samarbeida mer, ville fenomener og helbredelser etc. som ikke lar seg forklare vitenskaplig i dag, bli forstått. M.a.o. er det ikke noe mystisk eller åndelig med f.eks. healing og akupunktur, vi må bare få flere fysikere inn i den medisinske forskningen for å forklare hvorfor alternativ medisin basert på "energier" virker/ikke virker.

  Hva tror dere?

  Svar
 3. Sunniva

  Enda mer samarbeid mellom fysikere og medisinere trenger nok ikke å være så dumt, nei 🙂 Men mange "fenomener" som alternativbransjen tror på i dag kan nok allikevel forklares fullt ut med placebo <3

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *