Hopp til innhold

Dosebergning :D

Kjære, søte, Charlotte, og alle andre fine lesere, som selvfølgelig syns dette med doser og dosebergninger er spennende 😉 Siden det er en ny uke, med nye muligheter,  syntes jeg det passet fint med en liten doseberegning - håper dere liker den!
Jeg har blitt spurt om jeg kunne fortelle litt om stråledoser for barn som har drukket radioaktivt technetium-99 (metastabil), og det gjør jeg jo med glede <3 
Det er gansek rett fram, egentlig: ICRP (International Commission on Radiological Protection det internasjonale strålevernet) har beregnet at hvis man drikker  denne technetium-isotopen så vil en 70 kg person få en dose på 0.000000000016 Sv per Bq (Bq = bequerel, er målet på aktiviteten til den radioaktive kilden). Det første man må gjøre er dermed å gjøre om til barnedose, siden barn veier mindre enn 70 kg (eller, det håper jeg da inderlig at de gjør...): Feks hvis de letteste barna veier 15 kg (jo lettere man er, jo større blir dosen, så det er greit å se på den letteste, siden dette blir den absolutt maksimale dosen 😀 ). 
Sv = J/kg, så 0.000000000016 Sv på 70 kg blir det samme som 0.000000000016 ganget med 70 kg delt på 15 kg = 0.000000000075 Sv per Bq. Så hvis barnet drikker technetium-99 med en aktivitet på feks en million Bq (1 Mega-Bq) så vil barnet få en maksdose på 0.000000000075 ganget med 1000000 = 0.000075 Sv, hvis kilden har en aktivitet på 10 millioner Bq vil totaldosen bli 0.00075 osv. Mao: nada 😉

Eksempel på små barn: Alexandra i rød jakke, og søte kusine Andrea i blått (jeg tror hun har på seg GUTTEJAKKE...!)

Til høyre er det også et eksempel på mormor <3<3

Nå må jeg løpe, for nå kjører vi eksperiment - igjen - denne uken er den uran-238 som skal i ilden (eller inn i CACTUS), og dette eksperimentet er veldig likt det som blir mitt hovedeksperiment til høsten... 

4 kommentarer til “Dosebergning :D

 1. Vegard B.

  Kjære søte snille smarte vene rosa deg, kan du vær så snill å skrive et "få det inn med te-skje" innlegg om stråling fra tsjernobyl ift sauer? Kommer til å bruke bloggen din heftig mye, og hvis jeg viser noen at de ikke får noe stråling fra Tsjernobyl, så vil de si "men hva med sauene?" Vær så snill å lag et innlegg om det 🙂

  Svar
 2. Anonym

  Hei Sunnniva! Takk for innlegg til meg, det er kjempestas! 🙂

  Det var en fin generell beregning av stråledose, selv om det er noen aspekter ved beregningen din som ikke tas med i betrakningen. Når det gjelder medisinsk stråling er man alltid mest redd for den strålingen som avgis til indre organer, særlig eggstokker/testikler og mage-tarm. Når det er barn er man ekstra opptatt av føre-var prinsippet, siden de har et langt liv foran seg og kanskje skal få barn selv en dag. Men det trenger jeg jo ikke fortelle deg, det er jo du som er strålingseksperten. 🙂

  I akkurat dette tilfellet, fikk barna 2dl melk tilsatt enten 2 eller 10Mbq Techneticum 99. Bar. Alle barn med normal anatomi vil da få radioaktiv melk og "innvendig stråling" først til munn og spiserøret mens de svelger melken (i munn/spiserør tilbringer melken mindre enn et minutt), så ganske lang tid i magesekken (gjennomsnittlig tar det 45min før barna har tømt ut 1dl melk) og så vil melken langsomt passere tarmene før den kommer ut i andre enden. Man regner vel ca et døgn på tarmpassasje fra munn til rupme, men det er store forskjeller fra person til person.
  Jeg vet ikke hva halveringstiden til Tc99 er, men jeg antar at den største delen av strålingen gis til magesekken og øvre deler av tarmen. Når man medisinsk doseberegner tar man ofte hensyn til hvilke organer som stråles og hvor mye stråling organene utsettes for, iallefall når det gjelder stråling som i hovedsak gis til indre organer. Å dele på hele kroppen blir kanskje litt irrelevant siden knærne og hodet ikke får særlig mye stråling? Det er dette jeg synes det er innmari vanskelig å finne ut av.
  De har beregnet dosen på nukleærmedisin og kommet frem til at det er veldig lite, men jeg synes det hadde vært interessant å skjønne hvordan man faktisk gjør det.

  Men nå har jeg ihvertfall lært hvordan man beregner helkropps-doser, takk!
  Du er min strålende lysfontene haha. 🙂

  Ps. Det slår meg som forunderlig at endel foreldre reiser på ferie til Thailand med sin lille nyfødte under foreldrepermisjonen, samtidig som de får helt angst av faren for radioaktiv stråling hvis man blir nødt til å gjøre en røntgenundersøkelse på sykehus. "Det man ikke vet har man ikke vondt av...?"

  Charlotte

  Svar
 3. Sunniva

  Dette var vel det peneste noen har spurt meg om noe, siden den gang søstern min kalte meg "snille presangSunniva..." <3

  Forslaget ditt er mottatt, og jeg skal gjøre så godt jeg kan! Kan dessverre ikke love at det kommer med én gang, men jeg skal definitivt skrive om sauer og stråling og Tsjernobyl 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *