Hopp til innhold

10 FAKTA om radon

God tirsdag fineste!

Nå har jeg nettopp vært en tur nede i Ingeniørenes hus i sentrum , og holdt foredrag for Tekna Seniorteknologene om kjernekraft og thorium - superhyggelig og alltid gøy med sånne "oppdrag". Nå er det en kombinasjon av TEDx-forberedelser (ny runde med coaching i kveld, så lurt å være best mulig forberedt - også sliter jeg litt med å finne ut hva egentlig hovedpoenget med fordraget mitt skal være - selv om jeg har en god idé, da), og detektorkalibrering (ja, ting tar tid; i alle fall når man ønsker å forstå absolutt alt som skjer i prosessen til enhver tid - da må man prøve seg frem med små steg av gangen, for så sjekke hva som skjer når jeg forandrer på den parameteren kontra denne, osv - science <3 ), og etter coachingen i ettermiddag/kveld er det vel rett og slett bare å sette nesen hjem for sengen 😛
Men! Det er FRYKTELIG lenge siden jeg har hatt 10 fakta, og det er jo innmari dumt, for det er jo så mange temaer å ta av...så her kommer 10 fakta om radon - håper dere liker det 🙂

  1. Radon har forkortelsen Rn - og ikke Ra, som er radium 😉
  2. Radon er en edelgass, og den reagerer derfor ikke så lett med andre stoffer, siden den har fylt opp alle elektronskallene sine 😛
  3. Både uran og thorium er opphav til radon
  4. Halveringstiden til radon er såpass kort at den kontinuerlig må produseres fra en radioaktiv "mor" med superlang halveringstid (som både thorium og uran) - så det blir en kontinuerlig tilførsel (ellers ville vi ikke hatt noe radon-gass)
  5. Når radon kommer fra thorium kan man også kalle det for thoron - men det er fremdeles radon, altså, og bare et supersøtt kjælenavn for å liksom vise hvem som er mammaen *smelt*
  6. Siden det altså er en gass kan man puste den inn, og det kan være litt dumt siden den sender ut alfastråling, og hvis man puster den inn kommer den jo ned i lungene dine, og da får man en kilde til alfapartikler inn i lungene, og alfapartikler vil jo sette igjen all energien sin i lungeveggene, liksom, for den kommer seg jo ikke ut :/ Så da kan man tilsutt får kreft, da, hvis man puster inn veldig veldig masse 
  7. Hvis man røyker så er (den negative) effekten av radon større enn vis man ikke røyker. Og begge deler er jo dårlig for lungene, men summen av røyk + radon er faktisk større enn det den liksom skulle ha blitt (1+1=3, liksom)
  8. I Norge er det mer radon enn mange andre steder i verden, og det er med på å gjøre at bakgrunnstrålingen i Norge er litt høyere enn verdenssnittet - og det er med på å gjøre det at det faktisk hele tiden var (og er) høyere strålenivåer i feks Oslo enn det var i Tokyo på det "verste" under Fukushima-ulykken 
  9. Når radon sender ut alfapartikkelen sin blir den til polonium, Po - og dette er det samme stoffet som tok livet av Litvinenko (det burde jeg kanskje lage et eget innlegg om ?). Det som blant annet er litt kjipt med polonium er at dette ikke er en gass, men fast form, så da blir jo dette radioaktive stoffet sittende fast i lungene :/
  10. Man må ikke gå rundt å være veldig redd for radon xD

Har jeg forresten sagt at jeg elsker <3 sosiale medier? Syns sånn som dette bare er så utrolig hyggelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *