Hopp til innhold

Videoforedragsblogg – kompetent uten realfag?

Før jul holdt jeg foredrag på arbeidsgiverforeningen Spekters Arbeidslivskonferanse "Jobb for livet!". Foredraget kalte jeg "Kan man være en kompetent borger uten realfag?", og før du evt går av skaftet fordi det høres elitistisk og kjipt ut, kan jeg avsløre at det stor grad handler om et slags oppgjør med den holdningen om at "jeg skjønner ikke noe, gidder ikke noe, og dette skryter jeg av"-holdningen som fins blant en god del folk, om realfagene.

Jeg mener at det i dag riktignok er ganske mye fokus på at realfag er viktig, men jeg savner aspektet med at realfag faktisk er viktig for alle, for å kunne være en god, deltagende borger - realfag er almmenndannelse! Hvor er fokuset på realfag som allmenndannelse, altså noe alle trenger?


Jeg vil gjenta professor Svein Sjøbergs fire punkter om, egentlig naturfag, men jeg vil heller kalle det realfag, for jeg vil ha med matematikken og: 
Realfag er en viktig del av allmenndannelsen vår fordi det er en god forberedelse til yrke og utdannelse i et høyteknologisk og vitenskapsbasert samfunn (som jeg antar at vi kommer til å fortsette å være, med mindre man ser for seg et slags postapokalyptisk samfunn - og så pessimistisk vil jeg ikke være 😉 ), det har betydning for praktisk mestring av dagliglivet i et moderne samfunn, naturvitenskapelig kunnskap er viktig for informert meningsdannelse og ansvarlig deltagelse i demokratiet, og til slutt så er naturvitenskapen/reafagene en viktig del av menneskets kultur. (Svaret på spørsmålet mitt om man kan være en "kompetent borger" uten realfag er altså fra mitt ståsted nei...)

Det hele ble visst filmet, og den filmen kan sees HER 🙂
4 kommentarer til “Videoforedragsblogg – kompetent uten realfag?

 1. Anonym

  Man kan nok, på mange måter, være en "kompetent borger" uten realfag. Å lære seg IKT forutsetter ikke nødvendigvis at man har en universitetsgrad i realfag, men med manglende kompetanse bør man heller ikke påberope seg den kompetansen man ikke har. Det er det mange som gjør, og som regel med mindre heldig utfall.

  Svar
 2. Sunniva

  Nå snakker jeg heller ikke om at man trenger en universitetsgrad i realfag, da - noe jeg også sier tydelig i foredraget 😉
  Men ut i fra hva du skriver, tror jeg vi er ganske enige, egentlig 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *