Hopp til innhold

Sunniva Svarer: Hvorfor er det ikke radioaktivt i Hiroshima, når det er radioaktivt i Tsjernobyl?

Hei onsdag, og hei Sunniva Svarer!

I dag valgte jeg å holde meg til ett spørsmål, og heller gå litt i dybden på dette. Det var Andreas som spurte for noen uker siden:

Hvorfor er det ikke noe radioaktivitet igjen i Hiroshima og Nagasaki, mens Tsjernobyl kommer til å være en radioaktiv "ørken" i mange år fremover?Det superkorte svaret er at i Tsjernobyl hadde du 10 000 ganger mer materiale, som ble spredt over et lite område, pluss en større andel av det materialet har lang halveringstid. I Hiroshima og Nagasaki hadde du lite materiale (noen titalls kg) som ble spredt uteover et stort område, pluss en liten andel av det materialet har lang halveringstid. Den aller viktigste forskjellen er nok det med mengde og størrelse på området det spres utover 🙂 I videoen under forklarer jeg selvsagt mer ♥

1 kommentar til “Sunniva Svarer: Hvorfor er det ikke radioaktivt i Hiroshima, når det er radioaktivt i Tsjernobyl?

 1. Fredrik R

  Hei Sunniva,

  1. Er det nå som at biologer nå ikke ser på LNT som gyldig ved doser mindre enn 100mSv ?

  2. Er det slik at spaltingsprodukter fra Thorium/Uran 233, har etter din mening håndterbar halveringstid ?

  3. Litt kjapp hoderegning gir ca en en faktor på 1000 reduksjon av aktivt materiale på ca 620 år og restene er jo bly. Vil man kunne kapsle brukt drivstoff og "støpe" restene inn i en beskyttelseskappe i det allerede eksisterende reaktorbygget?

  4. Kan man smelte radioaktivt metall og "vanne" det ut..... feks ved å blande det med bly?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *