Hopp til innhold

Nei, man får ikke mutantbarn av stråling – ikke i Tsjernobyl heller

I dag har jeg hørt på favoritt-podcasten min, Tusvik og Tønne, og der snakket de om Chernobyl 😀 Sigrid har sett den, og Lisa skal se den nå snart. De snakker spesielt om de stakkarne som dør, men så kommer de inn på den myten som lever i beste velgående hos veldig mange: Nemlig at det fødes barn med skader i dag...

Som jeg skrev om episode 3 av Chernobyl; det er helt jævlig å se på at de med akutt strålingssyndrom - de som har fått så store stråledoser at de ikke har en sjans til å overleve - dø. Det er en grusom måte å dø på, og, ja, det er bare trist på alle mulige måter. Det var altså et sted mellom 56 og 59 stykker som døde sånn direkte av å ha fått store stråledose - altså mye færre enn jeg tror de fleste tror (?). Så er det dette med kreft; flere kreftdødsfall på grunn av stråling. Disse er vanskeligere å telle, fordi det er aldri bare én ting som fører til kreft, og det er veldig mange ting vi mennesker gjør som øker sannsynligheten vår for å få kreft. Røyker du, feks, så er det bare meningsløst å skulle bekymre seg for en ekstra stråledose - hvis du faktisk er bekymret for kreft så kutter du røyk, rødt kjøtt, og begynner å trene hver dag. Allikevel, stråling er en ekstra faktor oppi dette her, og man kan regne ut at man totalt kommer til å få 4000-6000 ekstra kreftdødsfall på grunn av Tsjernobyl. Dette er fordelt over mange år, og det er "ingenting" sammenliknet med de som dør hvert år pga kullindustrien, av røyk (kreft og andre sykdommer), dårlig kosthold/for mye kjøtt...

Ok, nå til overskriften, som egentlig sier seg selv: Nei, du får ikke mutantbarn av stråling. Det vil si at vi har aldri sett at mennesker har fått genetiske mutasjoner på grunn av stråling. Med det mener jeg at vi har aldri sett at noen som har fått en eller annen stråledose, og så blitt gravid feks ett år etterpå, får barn som har mutert og blitt skadet på et eller annet vis. Et eksempel på dette kunne jo ha vært at noen av de som sto og så på det brennende Tsjernobyl i episode 1, og helt klart fikk radioaktiv aske regnende ned over seg, skulle fått barn som var skadet flere år senere. Men, altså, dette er noe forskere har lett etter, men ikke funnet.

Ja men, ja men, ja men - hva med skadete barn, det er jo født barn med skader...?!?

Ja, (nok) stråling kan skade et foster, hvis moren blir utsatt for stråledosen mens hun er gravid. Dette kalles fosterskader, og fungerer på akkurat samme måte som om at du kan skade fosteret ditt hvis du drikker mye alkohol når du er gravid, eller hvis du har et skikkelig dårlig kosthold. Hvis du feks spiser mye mat som er tilsølt med, eller har tatt opp i seg radioaktive stoffer (kontaminert) mens du er gravid, så kan dette skade fosteret. Denne maten kan typisk være sopp som har tatt opp mye radioaktivt cesium (hvis du er uheldig og plukker sopp akkurat der det har landet mye av dette) - får du i deg masse av dette så kan det skade fosteret akkurat som hvis får i deg masse alkohol.

For å trekke sammenlikningen med alkohol tilbake til det med mutasjoner: Alle vet at alkohol når du er gravid kan være skadelig, men vi vet også at det ikke skader et foster i fremtiden, om du drikker nå. Det er akkurat sånn det er med strålingen også. Fordelen med dette er at det er enkelt å beskytte seg mot: På samme måte som gravide ikke drikker, spiser folat, passer på å få i seg nok jod, ikke spiser enkelte oster, ikke spiser spekeskinke, osv osv osv, så spiser man heller ikke radioaktiv mat. Det er ikke mer mystisk enn dét. Rundt Tsjernobyl, der det fremdeles egentlig ikke er lov til å bo, så fins det områder der du vil finne bær og sopp som er ganske radioaktive - antageligvis nok radioaktive til at hvis du spiser en god del av det så kan det være skadelig hvis du er gravid. Det tror jeg virkelig ingen gravide gjør - det er i alle fall strengt forbudt...

Ja, da, det var flere som fikk anbefalt å ikke få barn en god stund etter å ha vært på Tsjernobyl og jobbet, og med tanke på hva man visste på midten av 80-tallet var nok det et helt fint føre var-prinsipp. Som med de fleste ting så har vi faktisk lært en god del mer siden midten av 80-tallet; stråling kan potensielt gi genetiske mutasjoner (vi har sett det i eksperimenter med banafluer), men vi har aldri sett at det har skjedd med mennesker.

Jeg har sett episode 4 av Chernobyl nå, og jeg kommer til å kommentere den stakkars enken, som føder et barn som dør etter 4 timer, i ukens recap-innlegg (dette innlegget er altså en slags bonus 😀 ). Men jeg kan vel allerede nå helt kort si at det gir ikke mening å si at "fosteret absorberte strålingen".

Alle mine recaps, fra epsiode 1 til 3 finner du her: Epsiode 1 HER, Episode 2 del 1 HER, Episode 2 del 2 HER, og Episode 3 HER.

2 kommentarer til “Nei, man får ikke mutantbarn av stråling – ikke i Tsjernobyl heller

 1. Merlin

  Hei Sunniva. Jeg synes det er underlig at du er så opptatt av hva jeg selv ser på som svært negativt for mennesket og vår natur, nemlig atomkraftverk. Du bærer nemlig navn av å kunne være opptatt av solenergi. Kan du ha bommet på målet?

  Sunniva, rise, rose, risen

  Sola er en formidabel energikilde. Mengden av solenergi som treffer Jorden i løpet av ett år, er om lag 15 000 ganger større enn hele verdens årlige energiforbruk. Mengden solenergi som treffer jordens overflate i løpet av 40 minutter er større enn all energien verdens befolkning trenger i løpet av et år.

  I tillegg har vi vann og hydrogen. Hydrogen er det vanligste grunnstoffet i universet, med en andel på anslagsvis 75 % av universets totale masse.

  Jeg vil også tro at magnetisme og elektromagnetisme har store skjulte hemmeligheter om energiutvikling, men for å finne ut av dette trengs det skarpe hoder som ikke styres av kapitalismens makt og profittjag.

  Vi trenger energimuligheter som er for alle. Den som kontrollerer energien vil også kontrollere menneskeheten og i dag ser vi hvordan i hovedsak fire store multinasjonale selskap kjøper opp det meste av mat og energiproduksjon, våpen, media, etc, og man trenger ikke være filosof for å se hvor dette bærer. Den mest kyniske vil vinne den gamle skoleleken, «kongen på haugen».

  Er det ønskelig?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *