Hopp til innhold

Gjesteblogg: Hvorfor vitenskap er så fett

(Lyseblågg fra Anders)
Hey! Sunniva <3 har vært så kul å invitere meg til å gjesteblogge, og det kunne jeg jo ikke si nei til. Eller for å være ærlig var det jeg som inviterte meg selv, og hun som ikke kunne si nei haha! Men hvem kan si nei til meg da? 😉

Ingen kan si nei til meg 😉

Siden Sunniva har fått en så fet rosablogg fikk jeg lyst å lyseblågge litt selv, og da tenkte jeg at siden hun skriver om vitenskap skulle jeg si litt om hva som er så fett med vitenskap og hvorfor alt annet er bullshit, ok?
Mange folk som ikke har noe forhold til vitenskap <3 (aka. "randomsa") tenker kanskje at vitenskap bare er noe som noen nerder på universitetene bestemmer at skal være sant. (Og når du leser hva som presenteres som vitenskap i media kan man nesten ikke hate på dem for det.) Så hvorfor skal vi tro mer på hva de der nerdsa mener enn hva vi opplever selv? Og hvorfor skal skattepenga våre gå til sånt tull istedenfor til f.eks. billigere bensin? Sånn kan vi ikke ha det i 2011, i verdens beste land å bo i!

Billigere bensin, NÅ!

Altså vitenskap er ikke noe slags magi eller egentlig særlig vanskelig sånn på bunnen. Som jeg liker å si, vitenskap er å face at vi stort sett tar feil, og noen bra triks for å prøve å ta litt mindre feil i fremtiden. Det høres jo ganske greit ut eller?
Og de metodene har ikke noe å gjøre med om man har en fancy tittel eller utdannelse eller hvem man er og hvor man kommer fra! Det handler stort sett om å ikke bare tro noe er sånn og sånn bare fordi det virker sånn, men å sjekke det skikkelig grundig og korrigere for alle mulige feil man kan komme på. Og hvis det fortsatt virker sant, så kan du ikke bare gå å si at det er sånn og sånn fordi jeg fant det ut, nei du må skrive en detaljert artikkel der du forteller om alt du har gjort og nøyaktig hvordan du har gjort det.
Og det som er genialt med det er at da kan alle andre også hjelpe deg å se om du kanskje har fucka opp noen detaljer. Og hvis ingen andre kommer på noe som kan være feil heller, så kan de prøve å gjøre nøyaktig(!) det samme som deg (for alt står i artikkelen ikke sant), og se om de får samme resultat. For det kan jo hende du bare hadde flaks eller at det var noe rart med utstyret ditt, sant? Eller kanskje du ikke hadde helt rent mel i posen? Og så, etterhvert, når andre uavhengige folk (ikke mora di liksom) har fått samme resultat, så begynner man å tenke at "det her må nok være sant, det er hvertfall det nærmeste vi har kommet sannheten så langt". Vitenskap handler jo bare om å "måle" virkeligheten, og jo fler som måler og får samme resultat, jo sikrere er man på at man har målt riktig.

Vitenskap er å måle verden! 🙂

Så når vitenskapen sier at noe er sant, er det veldig stor sannsynlighet for at det er det. Mye mer sannsynlig enn når noen argumenterer med at "Det funka for naboen min en gang", "De har gjort sånn i Kina i tusen år" eller "Det høres da ganske logisk ut eller?".

Snåsamannen - funket for noens nabo! (Men nekter å la seg teste) (Fantastisk bilde lånt fra SpreDet.no)
Til slutt noen triks for å spotte bullshit som blir presentert som vitenskap:
  • De skryter av en studie som viser det de vil vise, men unnlater å nevne at de fleste andre studier viser noe annet.
  • De sier de har gjort en studie, men nekter å offentliggjøre alle detaljene.
  • De har ikke publisert studien i et tidsskrift der andre forsker
    e har sett over studien.
  • Studien er sponset av noen med sterke interesser i saken (tobakksindustrien, homøpoatiselskaper etc.).
  • Det høres for godt ut til å være sant.
  • Det står på forsiden av Dagbladet eller VG.
  • Og så kan man jo alltids google den som kommer med påstanden og få en viss idé om han er en total nutjob.

    En total nutjob :V

    (Anders Schau Knatten har en mastergrad i informatikk <3 fra Universitetet i Oslo, og står bak bloggen "C++ on a Friday". Han beskriver seg selv ydmykt som "Jack of All Trades, Master of Science". Til daglig jobber han med data <3 og sånn, men nå er han på pappaperm med seks måneder gamle Kristiane <3 (som er awesome). Anders kan ta splitthopp, men Sunnvia kan slå hjul.)

    2 kommentarer til “Gjesteblogg: Hvorfor vitenskap er så fett

    1. Species8472

      Go Knatten!

      @Sunniva: Jeg er på syklotronen hver onsdag i forbindelse med FYS4180, og skulle si hei etter møtet dere hadde i går, men du forsvant så fort. Var en av de som satt å knota på macen i bakgrunnen. Ser ut som vi får følge med på forsøket ditt de neste to ukene da! Håper dere kjører enda når jeg er tilbake om to uker.

      Svar
    2. Sunniva

      Hei:) Sånn er det med små barn som plutselig må hentes i barnehagen:P
      Vi starter å kjøre nå på onsdag (hvis alt går etter planen og det ikke dukker opp ekstra problemer *håpe håpe*), og da skal vi kjøre i nesten to uker. det vil altså være stor sannsylighet for å møte meg på syklotronlabben de neste to ukene...
      -S

      Svar

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *